Diet Ni Tak Boleh Makan Nasi Ke?

Antara isu biasa orang keberatan nak diet adalah apabila dikatakan perlu berpantang terus daripada makan nasi. Sampai bila-bila. Baca lanjut dan ketahui samada pandangan ini adalah benar atau tidak.

Yang dimaksudkan dengan berpantang daripada nasi sewaktu berdiet bukanlah kerana nasi itu sendiri, tapi kerana sifatnya yang akan 1) melambatkan dan/atau 2) menggagalkan terus diet anda dari kandungannya yang terdiri daripada gula, iaitu simple carbohydrates.

Korang buat nasi ni macam dosa besar pulak. Hehe..

Bagaimana Nasi Memberi Kesan Kepada Tubuh Anda

Nasi yang dimakan akan dicernakan dalam perut menjadi gula, 1) menghasilkan glukos, sebagai tenaga segera kepada tubuh. 2) Jika ada lebihan selepas digunakan, glukos ini akan disimpan dalam hati untuk standby backup atau ditukar terus ke bentuk lemak.

Karbohidrat jenis ini dicernakan dengan agak laju, menghasilkan luka kecil (inflamasi) di salur darah. Pada masa sama juga glukos yang berada di dalam tubuh ini akan 3) menyebabkan pankreas menghasilkan insulin untuk serap lebihan glukos ini untuk disimpan dalam tubuh (lemak lah maksudnya..huhu).

*apabila kerap sangat pankreas hasilkan insulin untuk serap lebihan glukos ini, lama-lama ia akan terbiasa lali dah, menyebabkan kita berisiko untuk menghidapi diabetes jenis-2.

Boleh kata, makan nasi ini tidak beza pun daripada meratah gula. -.-

morphemeremedies.com

 

Gambar kesan nasi kepada tubuh:

Penyelesaiannya Dalam Pengambilan Nasi

Sebagai penyelesaian ideal pastinya dengan haramkan diri terus daripada mengambil nasi.

Mesti korang terkesima baca ni. 😛

Nak elak terus boleh, nak kurangkan sahaja pun tak apa – tekak Nusantara kita, kadang-kadang sudah nak elak terus nasi. Secara umumnya, amaun karbohidrat yang boleh diambil adalah sekitar 130g iaitu dalam 2 senduk nasi gitu, maka penyelesaian yang anda boleh ambil adalah dengan amalkan 1 senduk nasi sehari sahaja, dan baki pengambilan karbohidrat adalah dalam bentuk sayuran dan buah-buahan.

  1. Ada kemungkinan juga, jika anda lakukan kerja berat maka anda mungkin perlu tambah pengambilan simple carbs ini daripada biasa (atau maintain dengan 130g juga). Kerana simple carbs ini digunakan sebagai tenaga segera, dan ia penting untuk anda steady dalam kerja-kerja berat (endurance – selalu atlit larian atau anda bersenam kardiovaskular memerlukan sedikit karbohidrat jenis ini sebelum bermula).
  2. Kalau anda kerja ofis/online dok menghadap komputer, metabolisme anda telah menurun (baca sini untuk cara aktifkannya semula), atau anda telah berumur, kena lah pantang sedikit untuk maintain kurus dan sihat. Hehe..
  3. Jika anda sedang berdiet atau amalkan cara makanan tertentu pula, ikuti sahaja peraturan tersebut. Contohnya diet atkins dalam fasa 1 dan 2 tidak boleh ambil nasi dahulu jadi kenalah follow.

Baca lanjut segala perkongsian penuh mengenai atkins dalam blog ini.

Dan sepanjang perkongsian ini, nasi yang dimaksudkan adalah nasi putih.

Jika anda makan nasi daripada beras perang ia tidak menjadi masalah sangat walaupun ia masih sejenis makanan berkarbohidrat – beras perang adalah beras yang mengandungi indeks glisemik yang rendah, lebih lambat dikunyah, dan mempunyai kandungan serat yang tinggi yang membantu anda untuk kenyang lebih lama, dan tidak memberi kesan mencanak seperti beras putih.

Prinsip yang sama juga terpakai pada roti gandum dan tepung gandum yang belum diproses (wholewheat flour namanya).

Oh ya, lebihan gula ini boleh buat kulit cepat berkedut tau. Dia kacau struktur kolagen bawah kulit. o.O

Kalau nak tahu bagaimana kita ambil nasi (kalau dah mengidam sangat tak boleh tinggal) dan masih boleh kurus, klik sini.

Semoga membantu!

Rujukan: sini, sinun, dan sini.

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: