Tips Untuk Membiasakan Diri Dengan Diet Rendah Karbo

tips biasakan diet rendah karbo, diet rendah karbo, kurus cepat

Banyak-banyak diet, diet rendah karbo ini antara banyak yang tumpas kelaut walaupun manfaatnya tak dinafikan dan berkesan. Post ini kongsikan beberapa tips yang boleh korang amalkan untuk memudahkan transition ke diet rendah karbo, dan inshaa Allah korang mudah nak konsisten.

Sebab dalam perfect world, hari ni kita buat keputusan nak amalkan diet sekian-sekian, memang akan perfect ja sejak hari pertama kan? Badan pun steady je berdiet takda kesan ketosis pun hehe..

Melainkan diet yang korang nak amalkan tu bermaksud nasi putih sepinggan penuh, ayam goreng dengan lauk-pauk dan malam pula makan mekdi atau pizza, nak tukar cara pemakanan baru yang lebih baik memerlukan tubuh kita sedikit masa untuk sesuaikan diri.

Lagipun, diet rendah karbo ni boleh dikatakan perubahan 180 darjah juga untuk kita, sebab pemakanan kita sejak dulu yang lebihkan kuantiti nasi dalam pinggan.

Dan mengurangkan kuantiti karbohidrat yang biasa kita ambil (nak-nak yang drastik) akan menyebabkan kita alami ‘carb crash’; tubuh kita yang terbiasa dapatkan sumber tenaga dari karbo (nasi selalunya kan) kena ambil dari sumber lemak tersimpan pula bila tak cukup.

Mengurangkan kuantiti karbohidrat yang biasa kita ambil (nak-nak yang drastik) akan menyebabkan kita alami ‘carb crash’ Click To Tweet

Jadi, bagaimana korang nak biasakan dengan diet rendah karbo ni?

Tips Untuk Membiasakan Diri Dengan Diet Rendah Karbo

Peringkat Pertama

Nasi korang biasa berapa ambil dekat satu pinggan, dan berapa kali sehari? Serta air manis biasa ambil berapa cawan? Take note dulu dan catatkan berapa kuantiti karbo yang korang biasa ambil dalam sehari. Contoh kita guna yang biasa orang ambil, 150g.

Ambil serat dan lemak sihat lebih dari biasa untuk rasa kenyang lebih lama. Contoh mudah adalah roti gandum dengan telur hancur, minyak zaitun/kelapa (tak kira lah dari botol ke atau kapsul) dan makan nasi ke apa macam biasa.

Chances are, bila korang dah ambil sumber serat dan lemak sihat ni lebih sedikit, korang cenderung untuk makan nasi kurang dari biasa. Koman-koman separuh dari biasa dekat pinggan pun jadi lah kan?

Sumber kalium juga penting untuk cukup sementara waktu ni sebab masa korang turunkan pengambilan karbo, tubuh kita akan turunkan berat air juga jadi kandungan garam dalam tubuh pun drop sekali, menyebabkan korang cenderung nak makan benda-benda masin. Cukupkan pengambilan kalium untuk elak keadaan ni sebagai faktor buatkan korang terbeban.

Sumber kalium yang boleh diamalkan antaranya tomato, bayam, susu, lobak, oren, prun, dan pastinya, pisang

Paling-paling kritikal masa ni, tubuh korang tetap alert nasi/minuman manis tu macam kurang dari biasa (depa simpan rekod kot) jadi penting untuk elakkan berlapar sebab masa tu lah tangan macam kena ‘sampuk’ otomatik capai nasi/jajan/minuman manis; tu yang diet kelaut tu hehe..

Biasanya tubuh mengambil masa dengan cara pemakanan baru ini dalam 3 hari gitu.

Ada yang seminggu. Atas orang juga jadi untuk selamat, biasakan langkah ini sampai dah terbiasa kurangkan kuantiti karbo yang biasa diambil (biasanya dalam kes ini, nasi lah). Catat sekali kuantiti karbo yang diambil. Contohnya kita biasa ambil 150g, dah biasa ambil 110g. ok lah tu dari takda langsung. 😀

Simptom ketosis yang dialami, dan mineral untuk counter kesan tersebut

Peringkat Kedua

Teruskan berdikit-dikit sehingga 80g, 70g, sehingga sama dengan had karbo diet yang korang nak ikut. Contohnya ada yang nak terus ke atkins fasa 1 iaitu 20g, jadi biasakan turun berdikit-dikit sehingga 20g. kalau yang nak stick dengan atkins fasa 4, turun sampai 40g untuk bermula.

Inshaa Allah lepas tu korang lebih mudah nak konsisten berdiet rendah karbo (dengan rules nya sekali) sebab dah biasa dengan faktor utama iaitu kuantiti karbohidrat dalam sehari. 😀

Berjaga-Jaga

Hati-hati dengan simptom carb withdrawal di mana tubuh korang punya simpanan glukos dah habis (sebab dah kurang mengambil karbohidrat dari biasa) tapi pada masa sama diorang tak biasa lagi nak bakar tenaga dari lemak tersimpan.

Masa ni agak kritikal sebab masa tu lah pening kepala, letih ya amat, dan masa tu jugak kreatif nak justify alasan untuk makan karbo tu hehehe..

Kalau boleh tahan, tahan dulu. Kalau tak, adjust sedikit dengan ambil seciput makanan yang ada sumber karbo (biskut kering, contohnya). kalau pening atau rasa mengidam hilang lepas tu, maksudnya korang alami carb crash tu. Jadi adjust kuantiti karbo untuk biasakan dulu.

Contoh awal tadi korang biasa ambil 150g, kalau terus shot sampai 30g memang pening azab ya amat lah nak biasakan, seterusnya buatkan diet kelaut dan give up. Slow-slow dulu dan jangan paksa tubuh korang. 😀

Tanda-tanda korang dah terbiasa dengan kuantiti karbo yang rendah ni, korang rasa lebih senang nak bangun, air masak minum banyak pun steady, dan badan pun tak lenguh. Baca sini tanda-tanda diet korang yang serasi.

Kesimpulan

Antara sebab orang juga nak cuba diet ni (dan fofular diet ni pun) sebab gambar weightloss memang power-power tengok.

Tapi tu lah, nak amalkan ketahanan pun kena power jugak atau kita termasuk yang dah diet kelaut tu. Semoga tips nak membiasakan diet rendah karbo ini, membantu korang untuk lebih komited dengan diet tersebut.

Good luck!

Untuk bacaan lanjut, korang boleh baca post-post lain yang membantu korang lebih komited dengan diet nanti. 😀

Sumber: 1, 2, pengalaman sendiri



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: