Nutrisi

Tips Untuk Membiasakan Diri Dengan Diet Rendah Karbo

Tips Untuk Membiasakan Diri Dengan Diet Rendah Karbo

Banyak-banyak diet, diet rendah karbo ini antara banyak yang tumpas kelaut walaupun manfaatnya tak dinafikan dan berkesan. Post ini kongsikan beberapa tips yang boleh korang amalkan untuk memudahkan transition ke diet rendah karbo, dan inshaa Allah korang mudah nak konsisten. Sebab dalam perfect world, hari […]

Kesan Banyak Makanan Berasid Kepada Tubuh

Kesan Banyak Makanan Berasid Kepada Tubuh

Jarang kita perasan kesan banyak makanan berasid, apabila jadi sebahagian pemakanan kita. Lenguh, kulit kusam, dan bangun lewat adalah tanda biasa bila kita makan terlalu banyak makanan berasid.

Bagaimana Cuka Epal Untuk Kurus Membantu?

Bagaimana Cuka Epal Untuk Kurus Membantu?

Bagaimana nak gunakan cuka epal untuk kurus? Ramai yang menggunakan cuka epal ni tapi bagaimana mekanisme dia bantu untuk turunkan berat badan kita? Jika tak tahu, baca lebih lanjut di sini.

Asas Tentang Diet Alkali

Asas Tentang Diet Alkali

Diet alkali dulu ada juga sedikit sebanyak popular suatu masa dulu, tapi trend mengamalkan diet ini tak sekuat seperti diet rendah karbohidrat (atkins, contohnya). Namun pada pendapat min personally, diet ini sendiri bagus untuk diamalkan secara konsisten, lagi-lagi dengan cara pemakanan yang lebih kurang seperti […]

Soalan Yang Biasa Ditanya Ketika Diet Dan Kurus

Soalan Yang Biasa Ditanya Ketika Diet Dan Kurus

Tak semua orang berpengetahuan dalam bidang kesihatan ni, tapi tak bermakna kita nak sihat kan; jadi dalam proses kurus mengurus ni pasti ada banyak soalan yang kita terfikir dan nak tahu kat mana penyelesaiannnya. Khusus dalam post ini, min senaraikan soalan yang biasa ditanya ketika […]

Kajian Baru: Diet Rendah Karbo Harus Dielakkan

Kajian Baru: Diet Rendah Karbo Harus Dielakkan

Ini info baru yang didapati dari kajian, menunjukkan diet rendah karbo harus dielakkan, kerana ia cenderung untuk pendekkan umur dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit lain. Jauh betul kesimpulan ni, betulkah apa yang saintis cakap ni?