Artikel Pemakanan

Tips Untuk Memudahkan Intermittent Fasting

Tips Untuk Memudahkan Intermittent Fasting

Cara pemakanan berbentuk intermittent fasting ini semakin popular sebab senang nak ingat. Macam puasa Ramadan juga, sampai suatu masa kita stop makan, sambung pula waktu lain. Dan umumnya, waktu kita boleh makan dalam intermittent fasting ni boleh kata semua ja boleh bedal.

Manfaat Telur Sebagai Makanan Utama

Manfaat Telur Sebagai Makanan Utama

Dalam berdiet ni Shai rasa dalam banyak2 jenis makanan, telur sebagai makanan utama untuk digunakan dalam proses kurus ni. Senang disediakan, versatil dengan pelbagai resipi, dan murah ja nak beli. Dan senarai manfaat telur sebagai makanan diet yang utama, boleh kuatkan lagi pegangan untuk borong […]

Tips Untuk Jaga Makan Ketika Beraya

Tips Untuk Jaga Makan Ketika Beraya

Tak perlu cerita panjang, kita tahu bila nak berdiet dan jaga makan ketika raya ni adalah sesuatu yang hampir mustahil XD. Mana taknya, kita ni memang kuat budaya makan; menjamu orang kira kelebihan orang kita. Jadi realistik lah sikit, Shai kongsikan tips bukan untuk berdiet […]

Tips Untuk Diamalkan Sepanjang Berpuasa

Tips Untuk Diamalkan Sepanjang Berpuasa

Dalam post ini Shai kongsikan tips yang biasa diamalkan untuk maintain bertenaga sepanjang bulan puasa. Mana tak nya, masa bulan ni doa cepat makbul, banyak berkat dll, kalau boleh tak nak terbazir dengan lembik dan mengantuk sepanjang hari. Kalau boleh dari hari pertama bulan puasa […]

Kebaikan Mengamalkan Detoks Secara Berkala

Kebaikan Mengamalkan Detoks Secara Berkala

Biasa kita dengar tentang detoks ni kan? Dan terbukti, mengamalkan detoks secara berkala mampu membantu tubuh kita untuk kekal optimum fungsinya dalam hidup seharian. Yelah, realitinya, tak ramai antara kita boleh komited untuk makan yang sihat, minum air masak sahaja, dan sentiasa aktif – kadang-kadang […]

Diet Mengikut Jenis Tubuh Anda – 2

Diet Mengikut Jenis Tubuh Anda – 2

Sambungan kepada post sebelum ini, tentang diet mengikut jenis tubuh.