Tag: diet

Punca Berat Badan Statik Berlaku Bila Berdiet

Punca Berat Badan Statik Berlaku Bila Berdiet

Ada beberapa punca berat statik yang kita kena alert agar bila ia berlaku, kita tahu macam mana ia datang, dan (haruslah) apa yang kena dibuat agar kita boleh skip fasa tersebut. Sebab apa, kalau dah statik, kita berpantang diet macam mana pun, berat tetap tak […]

Nak Diet Kena Sempurna Semuanya Kan?

Nak Diet Kena Sempurna Semuanya Kan?

Isu yang biasa kita alami ketika berdiet yang kita kongsikan terus kepada point ja ya: jangan jangka nak diet kena sempurna semata-mata. Mindset ini tak lebih akan menyebabkan korang sangat mudah diet nak kelaut. Baca sini, post apa yang korang perlu buat bila diet kelaut. […]

Bolehkah Saya Berdiet Atkins Kalau Ada Gastrik?

Bolehkah Saya Berdiet Atkins Kalau Ada Gastrik?

Terfikir samada ada kalau korang boleh berdiet atkins kalau ada gastrik? Sebab sakit gastrik ni biasa berlaku dalam masyarakat kita – dijangka juga lah benda ni sebab ia berpunca dari pemakanan dan pastinya kalau korang mengalami sakit gastrik ni, terfikir apakah diet atau cara pemakanan […]

Boleh Ke Saya Nak Diet Sekejap Je?

Boleh Ke Saya Nak Diet Sekejap Je?

Kalau boleh, kita semua nak diet sekejap untuk dapatkan balik berat target kita, dan lepas tu makan macam biasa ja kan? Dalam dunia ideal, best sangat kalau dapat macam tu. Hakikatnya? Nak Berdiet Ke Tak Ye Perkataan diet itu sendiri ada stigma yang tak berapa […]

Soalan Yang Biasa Ditanya Ketika Diet Dan Kurus

Soalan Yang Biasa Ditanya Ketika Diet Dan Kurus

Tak semua orang berpengetahuan dalam bidang kesihatan ni, tapi tak bermakna kita nak sihat kan; jadi dalam proses kurus mengurus ni pasti ada banyak soalan yang kita terfikir dan nak tahu kat mana penyelesaiannnya. Khusus dalam post ini, min senaraikan soalan yang biasa ditanya ketika […]

Kajian Baru: Diet Rendah Karbo Harus Dielakkan

Kajian Baru: Diet Rendah Karbo Harus Dielakkan

Ini info baru yang didapati dari kajian, menunjukkan diet rendah karbo harus dielakkan, kerana ia cenderung untuk pendekkan umur dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit lain. Jauh betul kesimpulan ni, betulkah apa yang saintis cakap ni?