Tag: metabolisme

Idea Yang Boleh Digunakan Untuk Senaman Berjalan

Idea Yang Boleh Digunakan Untuk Senaman Berjalan

Dalam post sebelum ini Shai telah tunjukkan manfaat aktiviti berjalan kepada tubuh kita, dan dalam post ini pula, senarai idea atau challenge yang boleh digunakan untuk boost lagi keberkesanan aktiviti ini, untuk dapatkan berat ideal dengan berkesan.

Berjalan Sahaja Pun Boleh Kurus

Berjalan Sahaja Pun Boleh Kurus

Sungguh. Berjalan pun boleh kurus sebenarnya. Sebab ia pun dikira sebagai satu aktiviti, dan mana-mana aktiviti yang buat tubuh kita bergerak pastinya membantu kita untuk turunkan berat badan. Dah tu, kenapa kita mula berjalan sejak ‘ada kaki’ lagi tak kurus-kurus pun sampai hari ni? Baca […]

Kebaikan Mengamalkan Detoks Secara Berkala

Kebaikan Mengamalkan Detoks Secara Berkala

Biasa kita dengar tentang detoks ni kan? Dan terbukti, mengamalkan detoks secara berkala mampu membantu tubuh kita untuk kekal optimum fungsinya dalam hidup seharian. Yelah, realitinya, tak ramai antara kita boleh komited untuk makan yang sihat, minum air masak sahaja, dan sentiasa aktif – kadang-kadang hidup kita memang ada tanggungjawab dan kekangan yang tak sesuai. (more…)

Bagaimana Stress Dan Tekanan Beri Kesan Buruk Untuk Kurus

Bagaimana Stress Dan Tekanan Beri Kesan Buruk Untuk Kurus

Stress sebenarnya beri kesan amat besar dalam kesihatan kita, apalagi sewaktu kita nak dapatkan berat ideal ni. Malah boleh dikatakan penjagaan diri secara mental agar tidak tertekan sewaktu dalam proses kurus juga memainkan peranan besar. Setuju tak?

Diet Mengikut Jenis Tubuh Anda – 2

Diet Mengikut Jenis Tubuh Anda – 2

Sambungan kepada post sebelum ini, tentang diet mengikut jenis tubuh.

Diet Mengikut Jenis Tubuh Anda

Diet Mengikut Jenis Tubuh Anda

Diet mengikut jenis tubuh ini, bermaksud bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap jenis makanan yang diambil, metabolisme, dan bagaimana sistem hormon anda berfungsi. Tak perlu rasa tidak adil terhadap kawan anda yang kurus keding melidi lagi.  (more…)


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial