Tag: nutrisi

Resipi Oopsie Bread Yang Lengkap

Resipi Oopsie Bread Yang Lengkap

Antara resipi yang popular dalam diet atkins dan juga diet rendah karbohidrat yang lain, adalah resipi oopsie bread. Pelik juga namanya, apa yang ‘oops’ ek? Namun pastinya, resipi ni jadi peberet untuk mereka yang nak berdiet tapi masih lagi teringin nak makan/merasa roti.

Kesan Crash Diet Kepada Tubuh Kita

Kesan Crash Diet Kepada Tubuh Kita

Ada orang fikir kalau berat badan dah naik tu boleh terus ikat perut esoknya sebab nanti lagi dua,tiga hari kurus lah tu. Oh tidakkk… Agak tak elok juga kesan crash diet dekat tubuh kita tau. Dan bukan sesenang tak makan hari ni, turun berat esok. […]

Tips Diet Mudah Untuk Anak Nak Kuruskan Badan

Tips Diet Mudah Untuk Anak Nak Kuruskan Badan

Bagaimana untuk saya sediakan diet plan mudah untuk anak yang nak kuruskan badan? Selalu kongsikan info mengenai ibu yang nak kurus dan ada juga ibu-ibu yang bertanyakan cara untuk membantu anak mereka berdiet sekali. (more…)

Kos Untuk Berdiet Dan Kurus. Berapakah Sebenarnya?

Kos Untuk Berdiet Dan Kurus. Berapakah Sebenarnya?

Kita mesti terfikir, berapakah sebenarnya kos untuk berdiet dan kurus ni. Sebab nak kurus, atau nak dapatkan berat badan ideal ni bukan untuk sekali buat sahaja; ia memerlukan proses jangka panjang dan kalau dikira, ia lebih kepada solusi kekal.

Tips Untuk Diamalkan Sepanjang Berpuasa

Tips Untuk Diamalkan Sepanjang Berpuasa

Dalam post ini Shai kongsikan tips yang biasa diamalkan untuk maintain bertenaga sepanjang bulan puasa. Mana tak nya, masa bulan ni doa cepat makbul, banyak berkat dll, kalau boleh tak nak terbazir dengan lembik dan mengantuk sepanjang hari. Kalau boleh dari hari pertama bulan puasa […]

Micronutrients – Nutrisi Mikro Dan Fungsinya (Vitamin)

Micronutrients – Nutrisi Mikro Dan Fungsinya (Vitamin)

Micronutrients adalah vitamin dan mineral dan masing-masing ada fungsi dan kebaikannya tersendiri. Dikenali sebagai mikro, sebab tubuh kita perlukan dalam amaun kecil (dalam miligram, mikrogram ja), berbeza dengan nutrisi makro yang memerlukan kita ambil dalam gram. Dan dalam blog post ini, anda boleh ketahui jenis vitamin dan mineral yang biasa diambil dalam diet harian, dan bagaimana ia digunakan dalam tubuh kita. (more…)