Tag: pemakanan

Bila Berat Badan Naik Mendadak Disebabkan Hormon

Bila Berat Badan Naik Mendadak Disebabkan Hormon

Antara isu yang sering dikaitkan dengan berat badan naik mendadak di kalangan wanita ialah perkaitannya dengan hormon. Boleh kata hampir semua aspek dalam hidup wanita, bergantung kepada kestabilan hormon tersebut. Kacau satu part, huru-hara lah jadinya, seperti domino effect.

Ada Di Dapur Anda: Senarai Makanan Membakar Lemak

Ada Di Dapur Anda: Senarai Makanan Membakar Lemak

Senarai makanan membakar lemak. Tampal di dapur dan anda boleh amalkan sekarang juga. “Bersenam? Sibuk dengan kerja dan anak, mana ada masa kot.” Kekangan masa yang ada selalunya menyebabkan kita tidak ada masa nak bersenam dan biasanya itulah alasan yang kita berikan. Bukan alasan pun, […]

Bagaimana Jenis Tubuh Ada Kaitannya Dengan Kurus

Bagaimana Jenis Tubuh Ada Kaitannya Dengan Kurus

Kajian membuktikan terdapat kaitan signifikan antara jenis tubuh yang ada dengan aspek kurus. Iaitu, faktor ini perlu diambil kira dalam pemilihan diet pemakanan dan juga jenis senaman yang sesuai. Perasan kan kenapa ada kawan kita yang kurus tu makan banyak pun tak naik2 juga beratnya kan? Inilah sebabnya juga. (more…)

Jenis Tubuh Dan Kaitannya Dengan Kurus Bahagian 2

Jenis Tubuh Dan Kaitannya Dengan Kurus Bahagian 2

Dalam post lepas ada dikongsikan mengenai jenis tubuh yang wujud, serta kaitannya dengan aspek kurus dan kesihatan. Dalam post ini, setiap jenis tubuh diterangkan dengan terperinci, serta cadangan pemakanan dan senaman utama yang sesuai.

Micronutrients – Nutrisi Mikro Mineral Dan Fungsinya

Micronutrients – Nutrisi Mikro Mineral Dan Fungsinya

Micronutrients mineral pula, adalah sama dalam dengan yang vitamin, seperti yang dikongsikan dalam blog post ini. Dan setiap mineral yang terlibat ada fungsi dan manfaatnya untuk tubuh anda.

Micronutrients – Nutrisi Mikro Dan Fungsinya (Vitamin)

Micronutrients – Nutrisi Mikro Dan Fungsinya (Vitamin)

Micronutrients adalah vitamin dan mineral dan masing-masing ada fungsi dan kebaikannya tersendiri. Dikenali sebagai mikro, sebab tubuh kita perlukan dalam amaun kecil (dalam miligram, mikrogram ja), berbeza dengan nutrisi makro yang memerlukan kita ambil dalam gram. Dan dalam blog post ini, anda boleh ketahui jenis vitamin dan mineral yang biasa diambil dalam diet harian, dan bagaimana ia digunakan dalam tubuh kita. (more…)


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial