Tag: pemakanan

Micronutrients – Nutrisi Mikro Mineral Dan Fungsinya

Micronutrients – Nutrisi Mikro Mineral Dan Fungsinya

Micronutrients mineral pula, adalah sama dalam dengan yang vitamin, seperti yang dikongsikan dalam blog post ini. Dan setiap mineral yang terlibat ada fungsi dan manfaatnya untuk tubuh anda.

Micronutrients – Nutrisi Mikro Dan Fungsinya (Vitamin)

Micronutrients – Nutrisi Mikro Dan Fungsinya (Vitamin)

Micronutrients adalah vitamin dan mineral dan masing-masing ada fungsi dan kebaikannya tersendiri. Dikenali sebagai mikro, sebab tubuh kita perlukan dalam amaun kecil (dalam miligram, mikrogram ja), berbeza dengan nutrisi makro yang memerlukan kita ambil dalam gram. Dan dalam blog post ini, anda boleh ketahui jenis […]

101: Macronutrients – Nutrisi Makro Dan Fungsinya

101: Macronutrients – Nutrisi Makro Dan Fungsinya

Macronutrients, komponen paling asas dalam pemakanan. Dan memahami aspek nutrisi adalah perlu untuk menentukan jumlah yang anda sepatutnya ambil pada masa tertentu (masa sihat dengan sakit pun dah kena adjust sikit tau). Dalam blog post ini, setiap nutrisi makro dan fungsinya dikongsikan untuk manfaat anda. (more…)

Senarai Resipi Diet Sihat Yang Mudah Dan Bajet

Senarai Resipi Diet Sihat Yang Mudah Dan Bajet

Pastinya untuk mendapatkan berat badan ideal, kita boleh bermula dengan apa yang ada di dapur sahaja.

Pengambilan Terlebih Protein: Apa Kesannya?

Pengambilan Terlebih Protein: Apa Kesannya?

Antara isu yang kerap dibangkitkan dalam diet nak kurus ni ialah dengan pengambilan protein yang berlebihan, yang dikhuatiri memberi kesan kepada tubuh, khususnya buah pinggang. Setakat mana berlebihan tu yang boleh jadi bahaya kepada diri? Baca lanjut di sini.

Diet Ni Tak Boleh Makan Nasi Ke?

Diet Ni Tak Boleh Makan Nasi Ke?

Antara isu biasa orang keberatan nak diet adalah apabila dikatakan perlu berpantang terus daripada makan nasi. Sampai bila-bila. Baca lanjut dan ketahui samada pandangan ini adalah benar atau tidak. (more…)


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial