Tag: puasa

intermittent fasting, gastrik, diet ketika gastrik, berpuasa gastrik
Artikel Kesihatan, Kesihatan

Berpuasa Membantu Gastrik Dengan Intermittent Fasting

Mesti terfikir bagaimana berpuasa membantu gastrik jugak kan? Selalunya masa bulan puasa orang yang gastrik akan mengelak sedikit kan. Tapi ia sebenarnya salah satu cara untuk mengurangkan simptom dan kekerapan, malah tahap keseriusan gastrik korang. Baca lanjut kalau nak tahu. Tentang Intermittent Fasting Intermittent fasting (IF) ni sama ja prinsipnya macam berpuasa yang kita buat […]

Artikel Pemakanan, Nutrisi

Tips Untuk Jaga Makan Ketika Beraya

Tak perlu cerita panjang, kita tahu bila nak berdiet dan jaga makan ketika raya ni adalah sesuatu yang hampir mustahil XD. Mana taknya, kita ni memang kuat budaya makan; menjamu orang kira kelebihan orang kita. Jadi realistik lah sikit, Shai kongsikan tips bukan untuk berdiet ketika beraya, tapi sekadar jaga makan sedikit sambil enjoy juadah […]